Article cover image

Hur man får bättre köpare genom att fokusera på deras problem, med Karl Sakas

Jag stötte nyligen på en idé som var så enkel och kraftfull att jag var tvungen att intervjua mannen bakom den, Karl Sakas, konsult för byråer.

Jag är alltid på jakt efter nya och bättre idéer för att driva en bättre byrå eller frilansverksamhet. Ett av mina vattenhål är Grow Your Agency Slack-kanalen där jag deltar från tid till annan. Det var där jag stötte på Karl Sakas som föreslog den här enkla idén. Jag gillade idén så mycket att jag bad Karl om en intervju så att han kunde utveckla den för oss och förklara vad som gör den så kraftfull. Intervjun gjordes på engelska och genom e-post.

Jag har lagt till länkar till fler artiklar för de som vill fördjupa sig, dessa länkar omges av hakparenteser.

Prata inte om tjänster – prata om problem

Jakob: Den här intervjun inspirerades av något du skrev i ett chattrum för byråer: "Överväg att flytta fokus på din webbplats från tjänster (vad du gör) till de problem som dina potentiella kunder upplever ("Problem vi löser" eller liknande)." och jag tänkte att det var en insikt som fler byråer borde lära sig av. Varför är detta så viktigt och vilka är fördelarna med att göra det?

Karl: Det handlar om en viktig förändring i tankesättet - att sätta kunden i första rummet [se att brinna för kundens behov]. Din webbplats och annan egen marknadsföring är bara indikatorer på denna förändring.

Fokusera din marknadsföring på de problem du löser för kunderna [se värdebaserad prissättning] - inte på de tjänster du tillhandahåller. Denna förändring är en version av att lyfta fram fördelarna (lösningar på kundernas problem) framför funktionerna (hur du tar betalt för att lösa dessa problem).

Kunder betalar t.ex. inte för SEO eller PPC för att de i sig värdesätter SEM-tjänster - de köper SEM för att de vill ha leads. De köper inte branding- eller videotjänster för deras egen skull - de försöker uppnå ett affärsmål (och ofta också ett personligt mål) [se detta inlägg om före-under-efter, BDA, som ett sätt att analysera kundens mål och behov].

Från 2013-2017 innehöll min webbplats främst de tjänster jag tillhandahåller - rådgivning och coachning för byråer. År 2017 gjorde jag om webbplatsen för att fokusera på de problem jag löste: affärsstrategi för byråer, kundhantering, teamledning och att attrahera dina idealkunder. Detta förändrade radikalt de säljförfrågningar jag fick - inklusive mindre självdiagnos från potentiella kunder.

Det betyder inte att ni helt ska ta bort avsnittet "Tjänster" från er webbplats - men tänk på att "Tjänster" tenderar att locka till sig personer som redan har diagnostiserat sitt problem. De tenderar att vara implementeringsorienterade, snarare än kunder som vill ha strategisk rådgivning. Fokus på standardiserade tjänster innebär i regel lägre vinster och mer frustration för dig och ditt team. [se detta inlägg om vad du bör tänka på när du inför värdebaserad prissättning som ett sätt att undvika standardisering]

Mer vinst innebär att du når dina finansiella mål snabbare, och att nå dina finansiella mål hjälper dig att få den frihet du vill ha som byråägare.

Byråer måste hjälpa till att marknadsföra sig själva, inte bara sina kunder

Jakob: För att bygga vidare på det tidigare svaret, vilka är enligt din åsikt de vanligaste misstagen som digitala byråer gör när det gäller att marknadsföra sig själva?

Karl: Tre saker - brist på konsekvens, misslyckande med att effektivt använda kundinriktade tjänster för sig själva och en ovilja att vara unik.

För det första misslyckas byråerna med att konsekvent marknadsföra sig själva. Om du inte har uppdaterat din blogg på över en månad eller skrivit ett inlägg på Twitter på ett par dagar har något gått fel.

Om din egen marknadsföring ser "oälskad" ut, varför ska kunderna då lita på dig med deras marknadsföring? Sofistikerade kunder kanske förstår att byråer tenderar att prioritera kundernas marknadsföring framför sin egen marknadsföring, men problemet med "skomakarens barn" drabbar dig oavsett.

För det andra använder byråer ofta inte sina egna tjänster för sig själva. När en byråägare ber mig om idéer för att marknadsföra sin byrå börjar jag med att fråga om deras målgrupp(er) och frågar sedan om byrån använder sina kundinriktade tjänster för egenmarknadsföring. Svaret är alltför ofta "nej".

Varför byråer riskerar att bli irrelevanta

Jakob: Ur din synvinkel som managementkonsult för byråer, med en blick bortom marknadsföring, vilken typ av utmaningar ser du att digitala byråer står inför idag? Hur hanterar de dem?

Karl: Dina kunder har alternativ. Du kommer att bli alltmer irrelevant om du inte är specialist på kundens bransch, om du inte kan hjälpa till med strategi på högre nivåer [se vårt inlägg om ompositionering för att lära dig hur en byrå kan sälja strategi till befintliga kunder], och om du inte kan hjälpa dem med intäktsattribution.

Det betyder inte att du kommer att gå i konkurs om du inte omedelbart tar itu med alla tre, men det är en långsam marsch mot "meh" - och jag antar att dina mål inte inkluderar "meh".

Vad byråer behöver göra för att förbli relevanta

Jakob: Vart tror du att digitala byråer är på väg under de kommande 3-5 åren? Vad kan ägare och chefer göra för att bättre möta den framtiden?

Karl: Bestäm dig för vilken typ av byrå du vill driva. Detta inkluderar att skriva en "Advance Retrospective" om din ideala framtid så att du kan arbeta bakåt för att komma dit. Detta inkluderar också att identifiera din föredragna tillväxtstil - vill du bygga en Equity-byrå, eller passar en Lifestyle-byrå bättre?

Ta reda på hur intäkterna fördelas. Jag leder en mastermind-grupp för CMO:er på företag som omsätter allt från 10 miljoner dollar till miljarder dollar. De pratar alla om attribution, men jag hör sällan byråer ta upp ämnet. Dina kunder kommer sannolikt att lämna dig för en konkurrerande byrå som kan hjälpa dem med detta.

Välj rätt byråstruktur. Det är viktigt att din bemanningsmodell ger dig den flexibilitet du behöver, baserat på var du befinner dig idag och vart du är på väg. Det kan handla om en kombination av "pods" som är dedikerade till vissa kunder, frilansare som hjälper till med "toppar" i efterfrågan eller inom nya områden, och administrativt stöd som hjälper dig att fokusera på dina "1 000 USD/timme"-aktiviteter.

Hur man kommer i kontakt med Karl

Jakob: För de som är intresserade av att lära sig mer eller arbeta med dig, hur kan de komma i kontakt med dig?

Karl: Besök SakasAndCompany.com för hundratals gratis artiklar om byråledning och gratis tips varje vecka. Min rådgivning och coachning fokuserar på att hantera växtvärk hos oberoende byråer. För dem som inte vill ha praktisk hjälp lanserade jag nyligen ett resursbibliotek för byråer med verktyg, mallar och andra tidsbesparande resurser.


Den här artikeln publicerades ursprungligen på engelska på The Bondsai Blog, bloggen tillhörande Leancepts personliga CRM, numera kallat Elately.

Denna artikel finns på flera språk

Svenska 🇸🇪 SvenskaEnglish 🇬🇧 English
Artikeln skriven av
Jakob Persson
Grundare/vd
Senast uppdaterad
2023-12-21
Ursprungligen publicerad
2018-10-28

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev

  • 🎁 Få en gåva: Vår infografik/digitala plansch Top 7 Perceived Buyer Risks and How to Overcome Them.

  • Praktiska råd och idéer som går att agera på, regelbundet.

  • 🎤 Bli inbjuden till exklusiva event och webbinarier.

Leancepts nyhetsbrev är på engelska.