Article cover image

Varför de som ogillar att sälja kan vara de mest effektiva säljarna

Många människor känner sig obekväma med att sälja, och det är inte så konstigt med tanke på hur försäljning vanligtvis går till. Men för att bli en bättre säljare måste man ta till sig obehaget, inte kämpa emot det.

På förra veckans träff för Stockholm Value-Pricing Meetup diskuterade vi att sälja på ett värdebaserat sätt. Min huvudpoäng var att det egentligen inte är något annorlunda med värdebaserad försäljning jämfört med "vanlig" försäljning. Jag sa, "det jag kommer att presentera ikväll är bara bra försäljning".

Anledningen är att alla bra säljare förstår vad köparen värdesätter.

Föreläsningen förlöpte inte på ett ordnat sätt. Det var avsiktligt. Tack vare att vi var en ganska liten grupp kunde vi avvika från presentationen och ta upp ämnen av intresse. En sak som slog mig under en av dessa diskussioner var hur en bra säljare och en designer är väldigt lika varandra.

Traditionell försäljning handlar om kontroll och det är det vi hatar så mycket med att bli sålda till. Traditionella aggressiva säljare inkräktar på vårt personliga utrymme och stör oss. De ringer oss och närmar sig oss utan inbjudan och försöker sedan påverka oss genom att sälja något som vi inte tror att vi behöver eller använder. Det är inte konstigt att säljare jämförs med iglar eller ännu värre. De får lära sig att "övervinna invändningar" och att "ett nej är ett förklätt ja". De försöker övertyga oss genom att prata om saker som de är bekväma med, t.ex. produktegenskaper.

Fantastiska designers vet att de måste ge användaren kontrollen. Designers strävar efter att få användarna att känna sig delaktiga och ha möjlighet att fatta bra beslut. Oavsett om det gäller penseldrag i Photoshop, val av typsnitt i Keynote eller reaktorhärdens temperatur i ett kärnkraftverk. Duktiga designers vet hur man pratar med användarna på deras villkor och de vet hur man formulerar och uttrycker användarnas behov i form av funktioner som produktingenjörerna kan bygga.

Grymma säljare gör samma sak.

Genom att närma sig köparen på ett nyfiket sätt och låta samtalet handla om dem och deras behov, agerar säljaren som en facilitator och konsult. De bryr sig genuint om köparens behov och mål och hjälper dem att se var funktionerna i den produkt eller tjänst de säljer kan vara till nytta och värde.

Om du är någon som hatar att sälja i sin traditionella form beror det förmodligen på att du redan har de rätta instinkterna. Så istället för att försöka bli ännu en jobbig ABC-säljare, lyssna på din magkänsla och ha ett köparfokuserat förhållningssätt till försäljning. Om du är designer, lita på din designers intuition. Fråga, lyssna och hjälp till att koppla ihop funktioner och användning med köparen, så kommer du att se resultat.

Jag berättade om detta och mycket mer på träffen. Du hittar alla bilder här:

How to do value-based selling that generates better prospects and higher revenue by helping buyers visualize

OSA (RSVP) till våra kommande träffar här.


Denna artikel publicerades ursprungligen på Leancepts gamla blogg.

Denna artikel finns på flera språk

Svenska 🇸🇪 SvenskaEnglish 🇬🇧 English
Artikeln skriven av
Jakob Persson
Grundare/vd
Senast uppdaterad
2023-11-15
Ursprungligen publicerad
2016-11-09

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev

  • 🎁 Få en gåva: Vår infografik/digitala plansch Top 7 Perceived Buyer Risks and How to Overcome Them.

  • Praktiska råd och idéer som går att agera på, regelbundet.

  • 🎤 Bli inbjuden till exklusiva event och webbinarier.

Leancepts nyhetsbrev är på engelska.