Article cover image

Är du osäker på hur du ska prissätta? Genomgång av 4 prissättningsstrategier

Jag erkänner det! Vi älskar värdebaserad prissättning och det av många goda skäl. Men värdebaserad prissättning är inte det enda sättet att prissätta dina tjänster. Att välja en prissättningsstrategi kan kännas skrämmande. I den här serien tar vi en titt på några vanliga prissättningsstrategier som används av byråer, konsulter och frilansare. Vi kommer att lista deras för- och nackdelar för att hjälpa dig att välja den bästa strategin för dig.

Prissättning är inte något många tänker på när det gäller att sälja tjänster. Generellt lägger inte byråer och frilansare tillräckligt mycket tid på prissättningsstrategier. De flesta ifrågasätter helt enkelt inte hur de prissätter eller varför, utan gör bara som alla andra.

Faktum är att om du bara ägnar en timme åt att tänka aktivt på prissättningen kan du tjäna mer utan att behöva arbeta en timme längre.

Som du kanske vet handlar många inlägg på den här bloggen om olika aspekter av värdebaserad prissättning (även kallat värdeprissättning). Jag förstår att det stora antalet ord som vi har skrivit om värdebaserad prissättning kan verka skrämmande. Låt inte det hindra dig från att åtminstone aktivt överväga din prissättningspraxis - vad den än må vara. Även om du bestämmer dig för att hålla dig till timpriser finns det alltid sätt att förbättra din prissättning.

Det finns massor av sätt att vara kreativ när det gäller hur du prissätter och använder prissättningsstrategier. Låt oss kolla in dem!

Fyra typer av prissättningsstrategier: arbete, prestation, värde och prenumeration

Jag har delat in denna serie i fyra delar, som var och en behandlar en annan prissättningsstrategi:

1. Arbetsinsatsbaserad prissättning och timpris

Den första delen handlar om så kallad arbetsbaserad prissättning. Detta är vad de flesta människor gör utan att ens tänka på det. Det innebär vanligtvis att man får ersättning för den tid man lägger ner på att göra något.

Prissättning per arbete/timme: Ett inte särskilt bra men förvånansvärt populärt sätt att få betalt

2. Prestation, oförutsedda kostnader och andelsprissättning

Den andra delen handlar om prestationsbaserad prissättning. Det är den typ av prissättning som bygger på att man kan visa en mätbar förbättring för kunden och får betalt för en del av detta. Detta inkluderar även "work-for-equity"-villkor när kunden ger dig en andel av ett företag (aktier) i utbyte mot dina tjänster.

Prestationsbaserad prissättning: Satsa på hur bra du faktiskt är på att skapa resultat

3. Värdebaserad prissättning

Den tredje delen handlar om värdebaserad prissättning. Detta är vår heliga graal av prissättning eftersom den fångar det faktiska värde du skapar för kunderna.

Värdebaserat pris: Hur man tjänar pengar genom att lösa kunders verkliga problem

4. Engagemansarvoden

Slutligen kommer vi att ta upp engagemangsarvoden, som fungerar som en slags prenumeration eller ett abonnemang. Det är en återkommande form av prissättning och kan vara ett bra sätt att skapa en pålitlig inkomstström för ditt företag.

Engagemangsarvoden: Användbara men aldrig lättförtjänta pengar

Det finns fler sätt att prissätta än dessa fyra. Men för att bygga en framgångsrik frilans- eller konsultkarriär, eller driva en lönsam byrå, är det de här du behöver ha koll på till att börja med.

Denna artikel finns på flera språk

Svenska 🇸🇪 SvenskaEnglish 🇬🇧 English
Artikeln skriven av
Jakob Persson
Grundare/vd
Senast uppdaterad
2024-01-03
Ursprungligen publicerad
2020-05-04

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev

  • 🎁 Få en gåva: Vår infografik/digitala plansch Top 7 Perceived Buyer Risks and How to Overcome Them.

  • Praktiska råd och idéer som går att agera på, regelbundet.

  • 🎤 Bli inbjuden till exklusiva event och webbinarier.

Leancepts nyhetsbrev är på engelska.