Article cover image

Vill du ta betalt för värde? Se till att verkligen förstå din affärsmodell

Om du frågar en företagare om de känner till sin affärsmodell kommer de sannolikt att säga att de gör det. Chansen är stor att de säger något som fokuserar mer på hur de gör snarare än vad de gör för andra. Resultatet blir att de inte förstår vilket värde de skapar och hur de kan prissätta det.

En affärsmodell beskriver grunden för hur en organisation skapar, levererar och fångar upp värde.

Det är så affärsmodell definieras i den bästsäljande boken Business Model Generation. Ett referensverk för entreprenörer.

Om vi återgår till den hypotetiska företagaren som svarade på frågan om sin affärsmodell, förekom ordet värde någonstans?

Min erfarenhet är att de flesta företag fokuserar på det de tillhandahåller. Om de är verksamma inom tjänstesektorn fokuserar de på vad de gör. Fråga en digitalbyrå vad deras affärsmodell är och de kommer sannolikt att säga "vi bygger appar och webbplatser". Men här är den hårda sanningen, ingen av dessa saker utgör värde.

Japp, "appar och webbplatser" är mer eller mindre värdelösa. Det är vad kunden kan åstadkomma med dessa produkter som spelar roll.

Om byrån i fråga skulle överväga definitionen ovan. Och om de också skulle gå tillbaka till sin affärsmodell och fundera lite på vad värde i det sammanhanget innebär skulle de förmodligen inse att de inte har en aning om vilket värde de faktiskt tillhandahåller. Och det är en värdefull insikt i sig.

Det första steget mot värdebaserad prissättning är att definiera vad värde betyder i ditt företagssammanhang. Anledningen är enkel. Du kan inte ta betalt för något som du inte kan definiera eller förstå.


Denna artikel publicerades ursprungligen på Leancepts gamla blogg.

Denna artikel finns på flera språk

Svenska 🇸🇪 SvenskaEnglish 🇬🇧 English
Artikeln skriven av
Jakob Persson
Grundare/vd
Senast uppdaterad
2023-09-15
Ursprungligen publicerad
2016-11-11

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev

  • 🎁 Få en gåva: Vår infografik/digitala plansch Top 7 Perceived Buyer Risks and How to Overcome Them.

  • Praktiska råd och idéer som går att agera på, regelbundet.

  • 🎤 Bli inbjuden till exklusiva event och webbinarier.

Leancepts nyhetsbrev är på engelska.